Bejelentkezés

Prof. dr. Kendrey Gábor

2019.02.11. - 19:09

Pótolhatatlan veszteség érte a magyar patológus társadalmat. 2019. február 3-án, 90 éves korában eltávozott közülünk Kendrey Gábor professzor úr.

Temetése 2019. február 21-én, csütörtökön 12 óra 45 perckor lesz a Farkasréti Temetőben, ahol a Magyar Patológusok Társaságának elnöke rövid beszédben emlékezik Prof. dr. Kendrey Gábor életéről, munkásságáról.

Kendrey Gábor 1929. október 6-án született Budapesten. Gazdag patológiai munkásságát az 1 sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben kezdte Baló József professzor védőszárnyai alatt és vezetésével. A diagnosztikus patológia, a daganatkutatás és a patológia oktatása területén egyaránt maradandót hagyott számunkra.

A májpatológia nemzetközileg is elismert szakembere volt. Saját megfogalmazása szerint a kicsiny biopsziás anyagban „benne van a máj múltja és jelene”.

Hosszú ideig az Orvostovábbképző Egyetem/HIETE/SOTE Patológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, valamint az Orvostovábbképző Egyetem első dékánja, a Magyar Patológus Társaság elnöke, a Patológus Szakmai Kollégium elnöke és a Magyar Onkológiai Társaság örökös és tiszteletbeli tagja, a brit patológus társaság tiszteletbeli tagja volt, a teljesség igénye nélkül említve csak legfontosabb megbízatásait. 

Gazdag szakmai munkásságának részeként 183 magyar és nemzetközi publikáció, valamint 3 könyv szerzője.

Kitüntetéseinek, díjainak, emlékérmeinek nagy száma jelzi tudományos munkásságát és társadalmi megbecsültségét.

Akiket szerettünk és tiszteltünk, azokat nem felejtjük el!

 

Prof. Dr. Sápi Zoltán
MPT elnöke