Bejelentkezés

2009-es közgyűlés és díjazottak

2009.10.19. - 11:27

2009. október 1-én délután, a kongresszus első napján tartott közgyűlést a MPT. 84 tag volt jelen. A Közgyűlés legfontosabb napirendi pontja az új Vezetőség és az új Főtitkár megválasztása volt. A vezetőségválasztást több hónapos előkészítés előzte meg, ezt a munkát Dr. Schaff Zsuzsa végezte, aki vállalta a Jelölőbizottsági elnökséget. Az új Vezetőség névsora az MPT bemutató oldalán olvasható. A két főtitkár jelölt közül (Dr. Járay Balázs és Dr. Zalatnay Attila) a jelen lévő tagok Dr. Zalatnay Attilát választották meg a következő 4 évre.

A Közgyűlésen a leköszönő főtitkár, dr. Kulka Janina beszámolt az elmúlt évben végzett munkájáról, az elért eredményekről. Beszámolóját a Társaság jelen lévő tagjai elfogadták. Az elnöki és a pénztárosi beszámolót is egyhangúan elfogadta a Közgyűlés.

A Társaság új logo-jával kapcsolatban kialakult vita végül nem zárult le, az erről történő szavazást a tagok elnapolták.

Felmerült a szakma kritikus helyzete, az országot elhagyó patológusok ijesztően nagy száma, és az az igény, hogy a Társaságnak a Szakmai Kollégiummal együtt az Egészségügyi Kormányzat legmagasabb fórumain kell a helyzetről tájékoztatást adni és érdekeit érvényre juttatni.

Ebben mindenki egyetértett. A Pro Pathologia díjat az idén Dr. Sótonyi Gábornak és Dr. Lesznyák Józsefnek ítélte a Vezetőség. Mindkettejük munkássága jelentős a hazai patológia fejlesztésében. Sótonyi főorvos úr a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház új patológiai osztályának létrehozásáért, Lesznyák főorvos úr a boncmesterképzés terén kifejtett több évtizedes munkájáért részesült az elismerésben. Sajnos egyikük sem tudta személyesen átvenni az oklevelet.

A Patológia Kiemelt Támogatója idén a 3Dhistech Kft. lett. A Dr. Molnár Béla vezette cégnek nagy szerepe van abban, hogy a magyar patológiában a digitális technika teret nyert. A magyar patológusok számára a www.pathonet.hu mára a szakmai kommunikáció és továbbképzés fontos eszközévé vált. A Baló Emlékérmet Dr. Arató Gabriella kapta meg ebben az évben, amellyel a Társaság eddigi munkásságát ismerte el. A Romhányi Emlékérmet Dr. Gomba Szabolcs professzor úr vehette át. A Társaság kimagasló egyetemi oktatói tevékenységét ismerte el ezzel a díjjal.

Életpályája elismeréseképpen, 85. születésnapja alkalmából a MPT és az IAP Romhányi Oklevelet adományozott Dr. Jobst Kázmér akadémikusnak, Romhányi professzor egykori tanítványának.